Saturday, September 24, 2016

Itinerary Seoul, Korea


1st day (13 August 2016) saturday
-Sampai terus topup T-money (10 000 won)

-Terus ke penginapan kami, kami guna Airbnb and a bit far from city.

https://www.airbnb.com/rooms/5173029

*Airbnb 5days4night -RM889/4= RM 222.25


*Better korang duduk area Itaewon (senang bab halal), Dongdaemon (situ malam meriah ohhh ) or kat myeondong (senang shopping :DDD)

-Malam tu kami hanya ke dongdaemon street, ada night market kat situ . Kalau nak shopping kasut or beg beli kat area sini.


2nd day (14 August 2016) Sunday
Pergi ke Station Gyeongbokgung

  • gyeongbokgung palace 


* Kami bertuah sangat sebab masa tu ada free tour guide and Jason was our tour guide during that time.



Keluar pintu masuk jalan je terus ke depan.

  • gwanghwamon square (king sejong statue)




Naik train kat the nearest station to myeondong station.

  • myeodong market. 


*tempat shopping barang2 make up ,facial bagai tu. hehe . borong banyak2 tau sebab memang murahhhh. jangan lupa bawa passport boleh terus minta tolak tax. hehe .



*Kedai HALAL- Yoogane Dakgalbi . kiteorg makan nasi goreng kat situ sedapppppp. hehe.





P/S- dari myeondong , korang boleh naik bas ke N Tower. Bus No.05 , Myeondong station Line 4.




3rd day (15 August 2016) monday
Pergi ke Gapyeong Station

Keluar station terus naik shuttle bas ke Nami Island. Boleh check time dia di tourist information ,betul2 depan train station.

Turun dekat Nami Island. Simpan resit bas korang untuk naik semula shuttle bas
  • Nami island

Sampai je terus beli tiket. Harga tiket ke nami island termasuk harga ferry . 8,000 won.









As usual, don't forget map tauuu. Kat map tu korang boleh tahu dah nak pergi mana semua . tempat winter sonata tu ke, kedai makan ke, surau ke and etc.




*dah sampai nami island wajib makan pau kacang ni !! sedappppp. heee.


Kat nami island, korang akan banyak berjalan then posing sepanjang perjalanan tu . habis berjalan meh la kita makan .


boleh pilih antara 2 tempat ni










P/S- nasi goncang popular kat nami island tapi kami dah kenyang that time . hehe.


Dari pagi sampai tengahari almost nak petang kat nami island, lepastu kami terus ke petite france . Naik shuttle bas yang sama dengan menunjukkan resit korang tadi.


Naik dekat tempat korang turun tu tapi naik bas yang depan 7E ,bukan dekat bus stop dia.

  • Petite France. 







P/S- Kalau tak pergi pun tak apa. cuma kalau gilakan running man and my heart from the star boleh la datang . haha.



Kami hanya pergi ke Nami Island dan Petite France sebab ada accident ketika pulang dari Petite France jadi jammed teruk sangat.

Untuk pulang, dari Petite France, naik dekat tempat korang turun tidak perlu tukar ke tempat lain dan berhenti di Cheongpyeong Station.


4th day (16 August 2016) tuesday
Pergi ke Namdaemun Station

  • Namdaemun market.
Di sini, korang boleh beli sovenir dengan harga murah . Also, kalau bernasib baik dapat beli 3/4 helai t-shirt dengan berharga 10,000 won okayyyyy. Korang juga boleh beli kerongsang korea kat sini . Haritu kiteorg tak beli sebab tak berminat. hehe .


P/S- Zihah beli dengan pakcik ni sampai masuk kedai dia 3 kali . Haha. Also, korang cakap sikit la in Korean Language lagi ahjussi tu suka. hehe .


Lepas beli souvenir, kiteorg terus ke myeondong semula untuk borong barang2 Nature Republic and Innisfree. After that kami ke Lotte World untuk ke Hard Rock Cafe.




Malam tu, kami singgah Itaewon untuk dinner . Kami telah ke Eid Halal Restaurant.




5th day (17 August 2016) wednesday

Bagi sesiapa yang flight pagi better keluar awal sebab kat airport incheon memang ramai orang . Kalau boleh lepas subuh tu dah get ready keluar . Bagi yang sampai awal di airport dan tak tahu nak buat apa boleh jalan2 di airport. Ada cinema, ada ice skating, kedai sovenir and also ada culture museum.













BELANJA DI KOREA :-
Penginapan- Airbnb 5days4night -RM889/4= RM 222.25
Transport ; T-money-20 000 won, shuttle bus nami island + petite france- 5000 won (coupoun from KTO)
Entrance fees ; Gyeongbokgung palace- 3000 won, nami island + ferry- 8000 won, Petite france- 8000 won
Makan- 4625 won. (mostly makanan kat sana 10000 won tapi banyak dan air masak free, make sure amek 1 lauk je sebab dia bagi side dish banyak dah)


20 000 won+5 000 won+3 000 won+8 000 won+8 000 won+4 625 won = 48 625 won
Saya tukar 100 000 won, jadi duit lebih tu belanja sendiri.

100 000 won (RM 380) + RM 222.25 = RM 602.25



 EXCLUDING FLIGHT TICKET RETURN KUL-ICN , ICN-KUL

No comments: