Tuesday, September 27, 2016

Itinerary Europe #zihahgotravel PART 1

Date:
LONDON
28/8/2016

Arrive and we go straight to my cousin's place (Nansen Village)

·         Hitchin Lavendar *Almost closed  so we got free entry
29/8/2016
King cross station  (U)
-Harry Potter shooting spot, Platform 9 3/4
Holloway road station (U) 
-Arsenal Stadium  
Green Park station  (U)
-Buckingham Palace 

WALKING

Buckingham Palace 
Trafalgar Square 
Bigben
London eye

Tower hill station (U)
-London Bridge 
-Tower of London
Bayswater station (U)
(beli souvenir murah, solat di Malaysia Hall)
30/8/2016
*Flight: London Luton (LTN) - Paris charles de Gaulle (CGD)
15 : 25 - 17 : 45
PARIS
Arriving in Paris (Walking around the area of residence)
31/8/2016
Charles de Gaulle station (M)

WALKING

Arc De Triomphe
Eiffel Tower
Musee Du Lourve
Notre Dame ( banyak kedai halal )
Grand Mosque of Paris
1/9/2016
 La Fayette (cuci mata je mampu xD)
* Go to Airport by shuttle bus
* Flight: Paris (Beaurais) - Rome Airport (Ciampino)
21 : 15 - 23 : 20
* Station Porte Mailot (M)
*Pershing Bus Station (17 Euro)
ROME
Straight away to our house (Venetri)
2/9/2016
Roma Termini (M)

WALKING

Colloseum
Roman Forum
Trevi Fountain
Pantheon

*there is halal cafe  near Trevi Fountain. I forgot the name, will update again if I remember it. 
3/9/2016
Ottaviano station (M)
Vatican City

Ottaviano (M) to Flaminio (M) to Campi Sportivi (T)
*when you go outside from Flaminio station, turn RIGHT then saw the building, go inside and there is a Tram.
*When you arrive Campi Sportivi, go to the others side by a stair and walk until you exit. From the exit, turn left and walk until you saw the mosqeu . (Please google map if you lost)

Mosque of Rome (the biggest mosque in Rome)
4/9/2016
* Flight: Rome (Fiumicino) - Geneva (GVA)
14 : 35 - 16 : 15
Shuttle bus at Roma Termini
SWITZERLAND
Walking around Geneva (better you go straight to your place)
Geneva to Bern (T)
Night Walk in Bern
5/9/2016
Bear Museum, Bern (Free)

Bern to Bahnhof Thun (T)
Thun Village 
*we do castle hunter. From the station, you can ask the map from tourist information.
We just WALKING to all the castles.
6/9/2016
GERMANY
Bern to Zurich Airport (T)
*if you have time, go and visit the bank in Zurich
* Flight: Zurich to Cologne (Born CE Airport)
Transit in Dusseldorf because our flight canceled.
Walking around Cologne City
7/9/2016
Cologne Central Station.

WALKING

Cologne Cathedral
House of 4711
Primark 

Koln, Neumarkt (T) to Koln, Heumarkt (T)
*you can walk from Primark to Chocolate museum (estimate 25 minutes)

Chocolate museum

P/S- perfume sini sangat murah, dan sometimes ada kedai kecil2 buat harga diskaun 50%. So jalan sampai korang rasa dah tak akan jumpa harga murah mcm tu .

To Koln, Hans-Bockler-Platz/Bf West
Cologne Central Mosquue (DITIB-Zentralmoschee Koln)

8/9/2016
BELGIUM
Cologne Central - Cologne Bonn Airport by train
Bonn - Brussels by Bus
11 : 00 – 1 : 45
*Walking around the shopping mall outside Brussels- North Station
9/9/2016
  
Gare Du Nord (T) to Heysel (T)
Mini europe 
Atomium 

 Haysel (T) to Gare Centrale (T)
Cathedral Brussel
Hard Rock Cafe Brussel
Musical instrument museum

Gare centrale (M) to Schuman (M)

Great Mosque of Brussel
Cinquantenaire 

*from the entry of the mosque, you can see there is a park so walk along the park and you can see the Cinquantenaire.
10/9/2016
LONDON
Brussel North Station - Victoria Station,London by bus
14 : 00 – 20 : 00 )
11/9/2016
Car boot Sale ( We go by a car )
*if you are in London during weekend, try google about the car boot nearest to your place and GO !!! Its so cheap and most of the things we still can use it and some of it still NEW !!!

Wembley Park Station (U)
London Designer Outlet 

Marble Arch (U)
Primark 
*walk until Oxford street and you can see a lots of shop for shopping.
12/9/2016
*London Heathrow Apt (LHR) - Kuala Lumpur (KUL)
11 : 55 - 7 : 45

U- Underground (UK)
M- Metro (EU)
T- Tram


This post is only the itinerary, later I will update about my expenses and will post more about each place. 

Saturday, September 24, 2016

Itinerary Seoul, Korea


1st day (13 August 2016) saturday
-Sampai terus topup T-money (10 000 won)

-Terus ke penginapan kami, kami guna Airbnb and a bit far from city.

https://www.airbnb.com/rooms/5173029

*Airbnb 5days4night -RM889/4= RM 222.25


*Better korang duduk area Itaewon (senang bab halal), Dongdaemon (situ malam meriah ohhh ) or kat myeondong (senang shopping :DDD)

-Malam tu kami hanya ke dongdaemon street, ada night market kat situ . Kalau nak shopping kasut or beg beli kat area sini.


2nd day (14 August 2016) Sunday
Pergi ke Station Gyeongbokgung

  • gyeongbokgung palace 


* Kami bertuah sangat sebab masa tu ada free tour guide and Jason was our tour guide during that time.



Keluar pintu masuk jalan je terus ke depan.

  • gwanghwamon square (king sejong statue)




Naik train kat the nearest station to myeondong station.

  • myeodong market. 


*tempat shopping barang2 make up ,facial bagai tu. hehe . borong banyak2 tau sebab memang murahhhh. jangan lupa bawa passport boleh terus minta tolak tax. hehe .



*Kedai HALAL- Yoogane Dakgalbi . kiteorg makan nasi goreng kat situ sedapppppp. hehe.





P/S- dari myeondong , korang boleh naik bas ke N Tower. Bus No.05 , Myeondong station Line 4.




3rd day (15 August 2016) monday
Pergi ke Gapyeong Station

Keluar station terus naik shuttle bas ke Nami Island. Boleh check time dia di tourist information ,betul2 depan train station.

Turun dekat Nami Island. Simpan resit bas korang untuk naik semula shuttle bas
  • Nami island

Sampai je terus beli tiket. Harga tiket ke nami island termasuk harga ferry . 8,000 won.









As usual, don't forget map tauuu. Kat map tu korang boleh tahu dah nak pergi mana semua . tempat winter sonata tu ke, kedai makan ke, surau ke and etc.




*dah sampai nami island wajib makan pau kacang ni !! sedappppp. heee.


Kat nami island, korang akan banyak berjalan then posing sepanjang perjalanan tu . habis berjalan meh la kita makan .


boleh pilih antara 2 tempat ni










P/S- nasi goncang popular kat nami island tapi kami dah kenyang that time . hehe.


Dari pagi sampai tengahari almost nak petang kat nami island, lepastu kami terus ke petite france . Naik shuttle bas yang sama dengan menunjukkan resit korang tadi.


Naik dekat tempat korang turun tu tapi naik bas yang depan 7E ,bukan dekat bus stop dia.

  • Petite France. 







P/S- Kalau tak pergi pun tak apa. cuma kalau gilakan running man and my heart from the star boleh la datang . haha.



Kami hanya pergi ke Nami Island dan Petite France sebab ada accident ketika pulang dari Petite France jadi jammed teruk sangat.

Untuk pulang, dari Petite France, naik dekat tempat korang turun tidak perlu tukar ke tempat lain dan berhenti di Cheongpyeong Station.


4th day (16 August 2016) tuesday
Pergi ke Namdaemun Station

  • Namdaemun market.
Di sini, korang boleh beli sovenir dengan harga murah . Also, kalau bernasib baik dapat beli 3/4 helai t-shirt dengan berharga 10,000 won okayyyyy. Korang juga boleh beli kerongsang korea kat sini . Haritu kiteorg tak beli sebab tak berminat. hehe .


P/S- Zihah beli dengan pakcik ni sampai masuk kedai dia 3 kali . Haha. Also, korang cakap sikit la in Korean Language lagi ahjussi tu suka. hehe .


Lepas beli souvenir, kiteorg terus ke myeondong semula untuk borong barang2 Nature Republic and Innisfree. After that kami ke Lotte World untuk ke Hard Rock Cafe.




Malam tu, kami singgah Itaewon untuk dinner . Kami telah ke Eid Halal Restaurant.




5th day (17 August 2016) wednesday

Bagi sesiapa yang flight pagi better keluar awal sebab kat airport incheon memang ramai orang . Kalau boleh lepas subuh tu dah get ready keluar . Bagi yang sampai awal di airport dan tak tahu nak buat apa boleh jalan2 di airport. Ada cinema, ada ice skating, kedai sovenir and also ada culture museum.













BELANJA DI KOREA :-
Penginapan- Airbnb 5days4night -RM889/4= RM 222.25
Transport ; T-money-20 000 won, shuttle bus nami island + petite france- 5000 won (coupoun from KTO)
Entrance fees ; Gyeongbokgung palace- 3000 won, nami island + ferry- 8000 won, Petite france- 8000 won
Makan- 4625 won. (mostly makanan kat sana 10000 won tapi banyak dan air masak free, make sure amek 1 lauk je sebab dia bagi side dish banyak dah)


20 000 won+5 000 won+3 000 won+8 000 won+8 000 won+4 625 won = 48 625 won
Saya tukar 100 000 won, jadi duit lebih tu belanja sendiri.

100 000 won (RM 380) + RM 222.25 = RM 602.25



 EXCLUDING FLIGHT TICKET RETURN KUL-ICN , ICN-KUL

Thursday, March 24, 2016

Itinerary 1 day in singapore

From BTS to Larkin (JB) by bus . Then stay 1 night at JB . I prefer tunehotel . More comfortable and the surrounding have some restaurant for dinner. From Tune Hotel to CIQ (immigration) by taxi. Sampai sahaja di CIQ tu, korang follow je signboard untuk ke imigresin Malaysia. Selepas selesai urusan di imigresin, korang boleh turun ke bawah dan cari bus bernombor 170 . Bas tersebut akan ke Kraji MRT Station dan pastikan korang simpan resit tersebut sebab korang akan turun semula di imigresin Singapore. Selesai urusan di imigresin Singapore, korang cari sahaja bas bernombor 170 semula dan tunjuk resit untuk naik. Kalau tidak silap saya, harga tiket tersebut ialah RM 1.70 pergi dan balik juga sama cuma balik dalam nilai matawang Singapore jadi harga tiket bas dari Krinji MRT Station to Malaysia Immigration is 1.70 Singapore Dolar.

Okay, sampai sahaja di Krinji MRT Station, korang terus beli Ezlink Card (mcm card touch n go) . Ia dapat memudahkan perjalanan korang agar tidak perlu beratur panjang untuk beli tiket dan korang juga tidak perlu teragak2 untuk belanja jika duit transport sudah settle kan?




Okay, bagi memudahkan perjalanan kami, kami telah memilih untuk berjalan di kawasan yang jauh dahulu . Jadi ini adalah itinerary Zihah dan rakan-rakan untuk perjalanan di Singapore selama 1 hari.

Station MRT

Raffles Place

  • Garden by the bay
  • Marina bay hotel ( boleh masuk dan tengok , rugiiii tak masuk) xD



P/s- lagi cantik kalau time malam. Next time kot2 dpt tidur kat marina bay boleh tgk time malam.heee xD

City Hall
  • Merlion (singa yang melambangkan singapore tu)




Little India/ Ferrer Park
  • Mustafa centre (shopping centre)
  • Masjid Abdul Gafoor

Orchard
  • Lucky store (shopping centre murahhhh)




untuk info tentang trip ke universal studio boleh click : trip ke universal studio,singapore